Farutex
 
Więcej niż foodservice
 
 
 
  • Ser Kamiennogorski

 


Lokalna, tradycyjna i zdrowa. Taka jest żywność od małych, regionalnych producentów. Dlatego do naszej oferty dołączył ser pleśniowy Kamiennogórski – wyrób z Dolnego Śląska z ponad 60-letnią historią.

Ser pleśniowy Kamiennogórski jest wytwarzany w małej, lokalnej mleczarni w Kamiennej Górze. Miasto ma długie tradycje mleczarskie – głównie za sprawą położenia na górskich obszarach, dla których łąki i pastwiska o zróżnicowanej roślinności idealnie nadają się pod hodowlę bydła mlecznego.

Proces produkcji sera Kamiennogórskiego nie zmienił się od 1956 r., dzięki czemu produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ser jest wytwarzany ręcznie z najwyższej jakości mleka krowiego. Zawiera dużo wartości odżywczych oraz długo zachowuje swoją świeżość. Ma kształt płaskiego cylindra. Skórka jest gładka, czasem występuje na niej nalot pleśni.