Farutex
 
Więcej niż foodservice
 
 
 
 
  • Krzysztof Marciniak

Kulinarne korzenie Krzysztofa sięgają niemalże kołyski, a dokładnie sali szpitalnej, która, jak twierdzi, znajdowała się obok szpitalnej kuchni i stała się źródłem jego kulinarnej pasji.


Kulinarne inspiracje czerpie z książek kucharskich, podróży oraz szkoleń. W kuchni nie może obejść się bez soli morskiej, tymianku oraz ognia. Choć jest perfekcjonistą, to zdarzyło mu się doprowadzić do rozpadu 50kg słonych śledzi płucząc je w gorącej wodzie. W wolnych chwilach zajmuje się córeczką, kibicuje drużynie piłkarskiej Manchester United oraz kolekcjonuje zegarki.

W 10 minut przygotowałby wyśmienitą włoską potrawę saltimbocca alla romana
Staż w gastronomii: 15 lat
Ulubiona potrawa: Tatar wołowy i gołąbki mamy
Ulubiony deser: Suflet czekoladowy z serem pleśniowym Adam Chrząstowskiego
Kulinarny guru: Alain Ducasse, Thomas Keller 

Najważniejsze osiągnięcia zawodowe:

- udział w Mistrzostwach Europy w BBQ,
- udział w Finale Zielonych Czapek Bonduelle.

Znane miejsca i osoby, dla których gotował:

- piłkarze i działacze klubu Manchester United,
- Stadion Manchester United,
- Tony Blair,
- Madonna,
- Elton John,
- Paris Hilton,
- Lennox Lewis,
- Hotel Hilton Manchester,
- Prezydent Lech Wałęsa,
- Prezydent Aleksander Kwaśniewski,
- Fermain Valley Hotel, praca z szefem kuchni, który był osobistym kucharzem angielskiej rodziny królewskiej.

 

Krzysztof poleca: